Cuplul-o problemă actuală


Iubirile cele mai mari sunt tocmai cele de care te îndoiesti mai mult.Marile dureri nu dor la început. Ele sunt mari pentru că deschid o rană care nu se mai vindecă.Atunci cînd gîndim îndragostirea și dispariția ei, tindem să o facem în alb și negru. Pentru că așa am fost deprinși să ne raportăm viețile: la alb și la negru, la “bine și la rău”. Numai că, în fapt, doar îndragostirea e “albă” si doar pierderea acesteia (poate fi) “neagră”.

Slavici este unul dintre scriitorii care descriu o iubire respinsă, condamnată nu doar de instanțe exterioare, dar mai ales de însăși cei care iubesc. Așa este cazul celor doi tineri din romanul "Mara": Persida, o fată de 18 ani "înalta, lată-n umeri, rotundă și cu toate astea, subțirică s-o frîngi din mijloc” și Națl, un băiat de 21 de ani, care "deși măcelar, era așa la înfațișare, om plăcut, parcă mai mult fată decît fecior, cu mustața plină, cu obrajii rumeni, cu șorțul curat”.

Slavici pune accent pe acest cuplu,pentru a evidenția dificultațile prin care sunt nevoiți să treacă: diferența de confesiune, împotrivirea părinților,lipsa banilor.Persida reprezintă un personaj pozitiv,este cea care învinge greutațile gospodăriei,care are tărie de caracter,felul ei de a înțelege dragostea,deoarece ea vede dragostea o mare responsabilitate.Persida se căsătorește cu Națl pentru că ”ea simțea că destinul ei s-a identificat cu a lui Națl”.Cei doi pleacă la Viena cu speranta ca acolo iși vor găsi liniștea sufletească,posibilitatea de a trăi singuri.Insă, anume aici încep problemele cele mai dificile.Națl devine violent,indiferent,rece si nepăsator.Iar Persida dovedește admirabile calitați de soție harnică,ea nu-l parasește pe Națl nici atunci cînd acesta ridică mîna la ea,deoarece avea conștiinta datoriei de soție,si dorința de a păstra familia. Dupa ce pierde prima sarcină din cauza bătăilor lui Naţl, Persida pleacă acasă la Mara, hotarîta să nu se mai întoarcă la căminul de pe malul Mureşului. După cîteva zile numai, hotărirea ei îşi pierde intensitatea, iar ea se întoarce la Naţl, ceea ce, paradoxal, stirneşte admiraţia mamei, care o înţelege, chiar dacă nu o aprobă.

După părerea mea aceste doua persoane sunt complet incompatibile,problema lor cea mai mare este lispa de respect(din partea lui Națl),și acțiunile incorecte care le face Persida pentru a salva familia.Deci,Persida începe să se resemneze cu soarta care o are de ex(soțul ridică mîna,se comportă urît și violent cu ea,nu-i pasă nici de ea și nici de copilul care il poartă Persida sub inimă) și la un moment chiar începe sa-i dea crezare,că poate ceva nu merge bine la el și etc.Cred eu ca asta ar fi greseala cea mai mare,odată ce ai permis sa ți se dicteze,sa te lovească, asa va fi mereu,iar pentru a avea un cuplu fericit si plin de afectiune trebuie sa punem baza chiar la început.

Violența e o manifestare a unor frustrări și slăbiciuni personale ale agresorului. În primul rînd, am zis dintotdeauna că într-o femeie nu trebuie să dai nici cu o floare. Așadar, un bărbat care apelează la violență este din start un om de nimic, frustrat și cu mari probleme. Cel mai rău, însă, e faptul că atît de multă lume acceptă un asemenea tratament. Majoritatea femeilor de altfel tac și suportă așa ca și în cazul Persidei. O soluție este sa încerci sa-l ajuți pe bătăușul în cauză. Exista intr-adevăr cazuri de bărbați care s-au reabilitat și nu au revenit la astfel de porniri distructive. Fie ca e vorba de violenţă verbală sau fizică, persoana ar trebui sa primească ajutor ca și victima sa. Să descopere de unde provine problema, să o ințeleagă și apoi să treacă mai departe. Pentru că, în ciuda faptului ca își pierde partenera, el poate să aplice același lucru și la urmatoarea, iar atunci nu ai rezolvat nimic.

Deci in cazul Persidei ar trebui sa ai aibă loc o discuție in care ambii parteneri  ar spune nemulțumirele,sau ce îi framîntă şi de unde vine acest comportament ofensator.Sau sfatul unor persoane mai mari,care au o experiență de viață. Succesul unui  cuplu se bazează foarte mult pe dorința ambilor parteneri de a se schimba, de a invăța noi comportamente si a exprima atitudini diferite in relația de cuplu.

Eu, personal, consider ca bărbaţii care ajung la un astfel de comportament sunt cazuri pierdute şi că nu merită efortul. Așadar, soluția mea este: lasă comunicarea, taie răul din rădăcină. Indiferent de cît de vulnerabilă te simți, umilită și fară scăpare, pleacă. Trebuie sa fii suficient de puternică încît sa-ți dai seama că meriți mult mai mult.

Комментариев нет:

Отправить комментарий